På dansk og svensk
Om Rosenmetoden
Bolander, Madeleine: Våga andas ut. InandasLiv, 2014.
Allt levande är i rörelse. Det har en naturlig rytm, vidgar sig och dras samman. Som ebb och flod, vågorna i havet, dygnsrytmen och årstiderna. I denna rytm andas vi in och andas ut. När vi känner oss pressade eller har fysiskt ont, kan vi uppleva det som att kroppen liksom har hamnat lite ur rytm. Det första vi håller, är andan. Hela vår kropp hänger ihop och påverkas av om diafragma är spänd eller avslappnad. Marion Rosen, som utvecklade Rosenmetoden, insåg att diafragma inte bara är kroppens viktigaste inandningsmuskel. Den är även länken mellan det omedvetna och det medvetna.
Bøhle, Solveig: Når kroppen husker det, du vil glemme. Gyldendal, 1994.
Uforløste følelser sorg, skam, skyld og savn sætter sig i kroppen som spændinger. Det er kroppens måde at forsvare sig på. Men for at blive smerterne kvit, må vi forstå hvorfor kroppen forsvarer sig. Rosenmetoden bygger på sammenhængen mellem åndedrættet, musklerne og de fortrængte følelser. Det er en mild behandlingsform, hvor kroppen oplever sine spændinger og får musklerne til at slappe af.
Mayland, Elaine L.: Rosenmetoden – Når sind og krop mødes. Herold Graphic, 1984.
Rosenmetoden er udviklet af den amerikanske fysioterapeut Marion Rosen og er en slags “fysioterapi for psyken”. Men egentlig er Rosenmetoden hverken terapi eller massage, men et psykologisk-pædagogisk kropsarbejder, som arbejder i dybden med vores følelser og inderste væsen. Vores krop er skabt til at bevæge sig frit, trække vejret helt og dybt og til at udtrykke os igennem – men også til at forsvare os. Hvis vores indre forsvar bliver for kraftigt, så vi ikke kan leve “igennem”, kan der opstå fysiske og psykiske blokeringer, som kan udvikle sig til smerte eller egentlig sygdom. Rosenmetoden er udviklet direkte fra fysioterapi, men arbejder med de dybe, ubevidste muskelspændinger samt åndedrættet og er en metode til afspænding, selvforståelse og et øget velvære. Bogen om Rosenmetoden er både en biografi om Marion Rosen samt en beskrivelse af metoden.
Rothschild, Babette: Kroppen husker. Klim, 2000.
Om krop og psyke i traumebehandling: Mennesker, der har været ude for voldsomme eller skelsættende begivenheder, har ikke bare erindringer om disse begivenheder indlejret i hjernen, men også i kroppen. Disse erindringer kommer tydeligst til udtryk i de symptomer, der også kendetegner posttraumatisk stress: mareridt, flashbacks, angstreaktioner og uhensigtsmæssig adfærd, men de kommer også til udtryk i kropslige reaktioner, som behandlere kan lære at aflæse. For både behandlere og klienter er det af uvurderlig værdi at forstå ikke bare psykens, men også kroppens reaktioner på traumer og vide, hvordan denne indsigt kan bruges i arbejdet med traumatiserede mennesker. Babette Rothschild demonstrerer i sin bog, hvordan kroppen er en vigtig ressource i traumebehandlingen, især i behandlingen af posttraumatisk stress. Bogen indeholder en række caseforløb, der illustrerer, hvordan arbejdet med kroppen som ressource baner nye veje for forståelsen af traumers indvirkning på mennesker.